Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yemekte Görgü Kuralları
#1
Yemekte Görgü Kuralları

Eğer bir Japon yemeği yiyorsanız büyük ihtimalle “hashi” (“Çubuk”) ile yiyeceksinizdir. Hashiler masada “hashioki” (çubuk dayanağı) üzerine ve ucu sol tarafa gelecek şekilde yerleştirirler. Hashiyi sağ eliniz ile alıp ucunu sol elinizin avucunda sabitledikten sonra tutma pozisyonuna geçiniz. Hashiyi ortasından veya ince ucundan değil kalın ucuna yakın yerinden tutunuz

Aşağıda yazılanlar görgüsüzlük olarak kabul edilirler:

  • Hashiyi yiyecekler, özelliklede pilavın içine saplamak. Sadece cenaze törenlerinde buhurdanlığın önüne konulan pilavın içine hashi saplanarak koyulur. Hashinizi kullanmadığınız zaman hashiire’ye koyun.
  • Tabak içindeki yiyecekleri karıştırmak için hashiyi kullanmak
  • Yiyeceğiniz yemeği seçmek için hashiyi tabakların üzerinde havada gezdirmek.
  • Tabaktaki yemeğin en lezzetli yerini bulmak için yemeği Hashi ile altüst etmek.
  • Hashi elinizde olduğu halde tabağı tutmak.
  • Hashiniz ile direk olarak başka birinin hashisine yiyecek vermek. Bu da sadece cenaze törenlerinde ölen kişinin kemiklerini bir kişiden diğerine verme için kullanılır.
  • Hashi ile bir nesne veya bir kişiyi göstermek
  • Batda yemek yerken ses çıkarmak görgüsüzlük kabul edilirken, Japonya’da noodle yerken höpürdetmek ayıp sayılmaz, tersine ne kadar höpürdetirseniz o kadar lezzetli olduğunu ifade eder.
  • Yemek esnasında hemen çorbanızı içmeyin. Japonya’da yemekler genellikle hepsi bir arada gelir, o sebeple tüm yemeklerin gelmesini ve herkesin hazır olmasını bekleyin.
  • Yemeğe başlarken “itadakimasu” bitirdiğinizde “ gochisousama” deyin.

Sefire Motoko Abe'den Japon Mutfağı 

Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Tomoyuki Abe'nin eşi Motoko Abe, Japon mutfağının özelliklerini ve Japon yemeklerini Lezzet'e anlattı. Tokyo Üniversitesi'nden mezun olan Sefire Abe, daha sonra Miyuki Aşçılık Okulu'nu bitirdi. Miyoko Sakai ile birlikte yazdığı 'Herkes İçin Çabuk ve Kolay Japon Yemekleri' isimli bir de kitabı bulunuyor. Türkiye'ye gelmeden önce İngiltere, Endonezya, Filipinler ve Amerika'da da yaşayan Motoko Abe, Türkiye'de de İstanbul, Efes, Pamukkale, Antalya, Çanakkale, Diyarbakır, Kapadokya, Trabzon gibi birçok şehri ve yöreyi gezme fırsatı bulmuş.

Türk insanlarını çok sıcakkanlı bulan Abe, söyleşiye Japonya'nın milli içeceği olan 'yeşil çay' ikram ederek başladı. Henüz hazırlamayı öğrenemese de, Türk mutfağında çok taze malzemeler kullanıldığını ve mutfağımızı çok beğendiğini söyleyen Motoko Abe, özellikle soğuk ve sıcak meze çeşitlerini seviyor. Börek çeşitleri, alabalık ve tavuğu da çok beğenen Abe, Türkiye'deki tavuk etinin Japonya'dakinden daha lezzetli olduğunu söylüyor. Abe, bunların dışında kebap çeşitleri ve baklavayı da çok beğeniyor ve dışarıda yemek yediğinde Türk yemeklerini tercih ediyor. Abe, Japonya mutfağının temel özelliklerini ve ilginç yemek tariflerini Lezzet okurlarıyla paylaştı.

Sunum çok önemli

Japon yemekleri mevsimleri takip eder ve mevsimlere göre değişiklik gösterir. Görünüş çok önemlidir. Lezzetin yanında, sebzelerin kesimi, tabağa yerleştirilmesi ve yiyeceklerin hep birlikte bir manzara teşkil etmesi çok önemli. Japon mutfağının en önemli özelliği çok sağlıklı olması. Japonların uzun ömürlü olması da sağlıklı yeme alışkanlığına dayanıyor. Balık ve tofu (fermente edilmiş soya fasulyesi) gibi kalorisi düşük gıdalar çokça tüketiliyor. Yemeklerde çok yağ kullanılmıyor. Daha çok haşlama, buharda pişirme, ızgara gibi yöntemler tercih ediliyor. Baharat da fazla kullanılmıyor. Tuz, bazen şeker, soya sosu gibi tatlandırıcılar kullanılıyor. 
[-] 4 üye bu mesaja teşekkür etti:
  • Bessie., cage208, kagami chan, ~Haruna~
Ara
Cevapla
#2
Japonların bu tip şeylere önem vermesi çok hoşuma gidiyor. Her alanda bir disipliniteleri var. Gerçi gitsem asrın görgüsüzü ilan edilebilirim orası ayrı. Big Grin
QvR6mZ.gif
Cevapla
#3
*Üstte tutturulmuştur.

---

Konu için teşekkürler. Mümkünse kaynak belirtiniz.^^
 LyrgD0.png

Johnny's <3 Hello! Project  <3 LDH

"Don't treat me like a fool just because I'm girl. I'm just killing time with you, you better thank me."
[-] 1 üye bu mesaja teşekkür etti:
  • Bessie.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi